Banner

Znate li svoju lagnu

PDF Print E-mail

ZNATE LI SVOJU LAGNU

Zodijački znak koji je u trenutku Vašeg rođenja izlazio na istočnom dijelu horizonta zovemo podznakom, ascendentom ili, prema Jyotishu, lagnom. Značaj lagne je za Vas velik, jer pomoću nje možete vidjeti stanje Vašega uma u sadašnjem životu tj. u ovoj inkarnaciji, na kojem ste stupnju duhovne evolucije, itd. Lagna određuje Vaše karakterne osobine, Vašu svijest, i općenito ukazuje na Vaše ponašanje tijekom života. Iz toga proizlazi i Vaše psihičko i fizičko zdravlje.

Kada u "Životnom horoskopu" opisujemo Vašu lagnu u njega uključujemo i izradu Vašeg cjelokupnog natalnog ili karmičkog horoskopa koji uključuje 9 planeta (graha), 12 znakova (rashija) i 12 kuća (bhava), i u skladu s time je mnogo detaljniji i precizniji u tumačenju Vaše natalne karte. Kod određivanja Vaše lagne, opisujemo i vladara tj. planet koji vlada Vašom lagnom zajedno s njegovim utjecajima. Tome pridodajemo ime i kratki opis Vaše Nakshatre (fiksne zvijezde) u Vašoj lagni.

Što su Nakshatre? Pored 12 znakova zodijaka, postoji i 27 fiksnih zvijezda ili konstalacije, koje su poznate kao Nakshatre. Nakshatre su od iznimno velike važnosti u Jyotishu. Svaka zvijezda zauzima prostor od 13º20’, pa na taj način može zauzeti područje od nekoliko znakova. Evo imena Nakshatra zvijezda: Ashvini, Bharani, Krittika, Rohini, Mrigashrira, Aridra, Punarvasu, Pushya, Ashlesha, Magha, Purva Phalguni, Uttara Phalguni, Hasta, Chitra, Swati, Vishakha, Anuradha, Jyeshtha, Mula, Purva Shadha, Uttara Shadha, Shavana, Dhanishtha, Shatbisha, Purva Bhadrapada, Uttara Bhadrapada i Revati.
Važno je spomenuti da jedino Jyotish u svojem radu koristi konstalacije ili Nakshatre, dok su u Zapadnoj astrologiji one potpuno nepoznate.
Na osnovu položaja Nakshatri u natalnoj karti možemo dobiti pregršt novih informacija o vašim osobinama pored obilježja koje nam daju znakovi zodijaka. Na taj način, znanje Jyotish astrologa u interpretaciji horoskopa znatno se povećava, a tumačenje natalne karte dobiva viši smisao, kao i preciznost predviđanja.
U Rashi chakri ili natalnoj karti utjecaj Nakshatra zvijezda je od iznimne važnosti, posebno u svezi s lagnom ii Mjesecom.

KOJA JE SVRHA ZNATI SVOJU LAGNU?

Možda će se neki od vas zapitati zašto bismo trebali ponovno određivati svoj znak u horoskopu kada prema Zapadnoj astrologiji znamo u kojem smo znaku rođeni. Odgovor je vrlo jednostavan. Zapadna astrologija, za razliku od Jyotisha, ne uzima u obzir precesiju tj. pomak zemljine osi tijekom vremenskog razdoblja. Ova razlika za precesiju između zapadnog i indijskog sustava astrologije, Jyotisha, iznosi sada 24° i zove se ayanamsha. Ayanamsha predstavlja razliku između prvog dana proljeća tj. ekvinocija i ulaska Sunca u znak Ovna. Od 2010. godine ayanamsha iznosi 24°. Godine 1990. iznosila je 23°43'26". Na ovaj način možemo utvrditi i izračunati ayanamshu za godinu koju želimo i tako dobiti pravi položaj znaka u svom horoskopu u trenutku rođenja. Dakle, ayanamsha nam služi za korekciju položaja planeta iz zapadnog horoskopa u Jyotish horoskop (Rashi chakra). Tako npr. ako nam se lagna/podznak u zapadnom horoskopu nalazi na 19° Vodenjaka, tada, da bismo dobili položaj lagne u Jyotishu, trebamo jednostavno oduzeti 19 - 24, što će nam dati položaj lagne prema Jyotishu na 25° Jarca. Ovdje se lagna pomaknula u prijašnji znak Jarca. Oni koji su vješti u računanju mogu to izračunati, ali moraju znati da jedan zodijački znak ima 30°, a ne 24°, što komplicira ovaj proizvoljni izračun koji u većini slučajeva ipak nije precizan. Važno je također napomenuti da se položaj lagne i planeta prema Jyotishu u cijelosti podudara s astronomskim promatranjem neba, što nije slučaj sa zapadnim sustavom astrologije.
Pogledajte primjer Alberta Einsteina, poznatog znanstvenika, fizičara i nobelovca, i uočite razliku između njegove lagne prema Jyotishu i zapadnoj astrologiji.

 

Povezani članci

Banner oglas

Banner

Naša anketa

Vjerujete li u astrologiju?
 

Trenutno online

We have 4 guests online
Nalazite se ovdje