Banner

Horoskop i karma

PDF Print E-mail

S ovim člancima o Jyotishu želimo vas upoznati s njegovim različitim aspektima, te vam tako približiti i rasvijetliti misterij vezan za ovaj najstariji svjetski nauk (riječ jyotish u prijevodu sa sanskrta znači “svjetlo”). Ova će vam tema pored teoretskog znanja pružiti i praktično znanje o Jyotishu.

Što sve sadrži Jyotish horoskop?

Svaki horoskop prije svega ukazuje na našu karmu koju ćemo morati u ovom životu odraditi, ali također i na našu dharmu koja predstavlja načelo ispravnog djelovanja, ili jednostavnije rečeno - što nam je činiti a da i dalje budemo u skladu s našom duhovnom evolucijom? Osim toga, svaki horoskop ukazuje na mogućnost da se određeni događaji dogode u našoj budućnosti. Pažnja se također posvećuje karakternim osobinama, a sadrži i poziv na meditaciju, na boju koju treba nositi, dragi kamen i metal koji nas mogu zaštititi od negativnog utjecaja planeta, a također dobijamo i odgovor kojem tjelesnom tipu pripadamo prema učenju Ayurvede (vatta, pitta, kapha).

Međudjelovanje: čovjek - zvijezde

Jyotish nas podsjeća na to kako je točno da zvijezde djeluju na nas ali i da mi djelujemo na zvijezde. Iako čovjek ne može u potpunosti spriječiti neku nesreću koja ne ovisi o njemu, on ipak može ublažiti njenu jačinu. Astrologija ne prihvaća fatalističku tezu karme. Ona nam otkriva snage koje olakšavaju ili usporavaju naš napredak i omogućuje nam dosta precizno izračunati koliko truda ćemo za to morati uložiti.
Ako vidimo nešto loše u svojem horoskopu, trebali bismo to iskorijeniti. Ukoliko su npr. Chandra (Mjesec) i Mangal (Mars) u trenutku našeg rođenja u negativnom aspektu ili odnosu, tada moramo kontrolirati svoju razdražljivost. Dakle, horoskop nije opis nepromjenljive sudbine. On ukazuje gdje se na karmičkom putu nalazi duša. Jedan veliki indijski spjev kaže: “Budale koje vjeruju da je sve u rukama sudbine, propadaju.”

Važnost Mjeseca

Vedska/indijska astrologija najveću pažnju pridaje položaju Mjeseca (Chandra)i zato se zove “sideralna astrologija”, za razliku od zapadne koja najveću pažnju pridaje položaju Sunca. Drugi naziv za zapadnu astrologiju je i “tropska astrologija”. Tako npr. prema zapadnoj astrologiji kažemo da smo rođeni u znaku Vodenjaka, jer nam se Sunce u trenutku rođenja nalazilo u tom znaku. Prema Jyotishu, vedskoj/indijskoj astrologiji, bit ćemo Vodenjak ako nam se Mjesec ili Chandra nalazio u tom znaku.
Zašto Jyotish veću pažnju pridaje Mjesecu? Odgovor nam može dati i moderna znanost koja danas sve više uviđa da je utjecaj Mjeseca na biološke sustave (pa tako i na čovjeka) velika. Tako npr. Mjesec više od Sunca utječe na elektrostatičke potencijale drveća i to direktno gravitacijom ili indirektno preko učinaka ionosferske plime i oseke ili modulacijom magnetskog polja. U Jyotishu je poznato da ćemo posjedovati veću stabilnost, sposobnost i sreću u akcijama kada se Mjesec u tranzitu nađe u svojem natalnom položaju tj. u istom znaku kao i prilikom rođenja. Mjesec ima veliki utjecaj i na uzgoj biljaka. Tako ljudi u Indiji znaju da biljke najbolje rastu za vrijeme punog Mjeseca, ali tada se ne ubiru plodovi jer biljka tada hranjive tvari koristi za svoj rast, a ne predaje ga nama. Također, sađenje i presađivanje vrši se samo onda kada je mladi Mjesec, jer su tada fiziološki procesi u biljci usporeni.
Mjesec upija tokove sunčevog zračenja i prenosi ih na zemlju, potičući rast biljnog kraljevstva, životinja i ljudi. On je prvi pokazatelj konkretnih događaja, materijalnih i izvanjskih promjena. Pod njegovim utjecajem naše su osobne prilike, sudbina i materijalno blagostanje. Zato aspekti između Mjeseca i ostalih planeta jače utječu na čovjeka, nego aspekti između samih planeta. Budući da Mjesec predstavlja našu cjelokupnu osobnost, vrstu osjećanja, sklonosti, vanjski temperament i osobnu svijest, njegovi aspekti nam ukazuju u kojem će se smjeru razvijati naši interesi u životu.

Pomirenje dviju suprotnosti

“Čovjekova karma, njegova sreća, promjene, sve je to sadržano u mjesečevom utjecaju“ kaže rishi Tiruvenkatacharya. Mjesec označava i našu spontanu prirodu koja nije pod utjecajem društvenih normi, nametnutog nam roditeljskog odgoja, tradicija, religije i sličnih utjecaja.
Ako ne poznajemo svoj urođeni karakter, a to je znak u kojem se nalazio Mjesec u trenutku našeg rođenja, ne možemo točno znati što će nam ostali planeti donijeti u životu, gdje trebamo izbjeći negativne, a gdje pojačati pozitivne osobine. Zato je važno upoznati svoj karakter ako želimo fizički, mentalni i duhovni uspjeh u životu.
Mjesecu se daju muške i ženske osobine, a također su i Yin i Yang sadržani u njemu. Naš je zadatak u sebi pomiriti te dvije suprotnosti. Značaj Mjeseca je tako velik da on ima i dva čvora, Rahu i Ketu, koji nisu pravi planeti, već samo dvije osjetljive točke koje se javljaju prilikom presjecanja mjesečeve i zemljane putanje. Njihova važnost je velika u vedskoj/indijskoj astrologiji, naročito poslije velikog astrologa Varaha Mihire. I ovdje vidimo mjesečevu muško-žensku polarnost: Rahu je muško, a Ketu žensko, a spisi ih opisuju da su oboje tamnoputi, zadimljeni i udišu dim. Rahu je odan boginji Durgi, a Ketu polubogu Shivi.
U vedsko/indijskom Dasha sustavu predviđanja, koji je jedinstven na svijetu, Mjesec ima primarnu važnost jer se od njega računaju sva ostala planetarna razdoblja.
Ovdje smo iznijeli samo uvod o pravom značaju Mjeseca u astrologiji o kojem ćemo detaljnije govoriti u našim tečajevima Jyotisha.

 
Nalazite se ovdje